Författande pre-dator

I en artikel om Graham Greene från 1985 av Bo Artur Stellan Nehlmark berättar författaren om sin arbetsmetod. Den kan ju vara intressant att se nu när det bara är Jan Guillou som inte skriver på dator.

"- När jag var ung skrev jag en bok på nio månader. Nu tar varje bok tre år. Man måste ha regelbundna vanor.
- När jag arbetar seriöst med en bok sätter jag igång så tidigt som möjligt på morgonen mellan sju och åtta innan jag badar och rakar mig. Innan jag går igenom min egen post eller gör något annat.
- Om jag skulle vänta på det som folk brukar kalla inspiration skulle jag aldrig skriva ett ord. Jag räknar varje ord jag fäster på pappret och försöker hålla mig till ett genomsnittligt, förr 500 ord, numera nöjer jag mig med 300.
- När jag skrivit det första utkastet korrigerar jag det tills jag själv knappt kan läsa det längre. Sedan läser jag in det på en diktafon och skickar det till min sekreterare som skriver ut det på maskin. Så korrigerar jag det maskinskrivna exemplaret gång på gång tills jag kan diktera in det en gång till. Ibland upprepar jag denna operation åtminstone fyra gånger.
- Allt som allt kan det bli ett halvdussin utkast innan jag är färdig. Innan jag lägger mig på kvällen läser jag igenom vad jag har skrivit tidigare på dagen."

Ja, jösses.

Bo Artur Stellan Nehlmark var för övrigt två personer. Bo A Karlsson ((1938-2006) och Stellan Nehlmark (f. 1938) som tillsammans gjorde en rad intervjuer med kända internationella författare. Intervjun med Graham Greene förstår jag gjordes via brev.
 

Etiketter: england storbritannien

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln