HIF i Afrika

Den här texten publicerades i Kvällsposten i bilagan inför den svenska seriestarten 2018.

På en dammande torr och rödbrun grusplan i utkanten av tvåmiljonersstaden Kumasi, i centrala Ghana, spelas fotboll. Det är högt tempo med snabba passningar, finter och allvarsamma miner hos ungdomarna som spelar.

Drygt 700 mil från Helsingborg bär ett av lagen röda tröjor med HIF:s emblem över bröstet.

För Kariem, Muntari och Afram, och alla de andra, är det ännu mest en lek, men de är samtidigt mycket väl medvetna om att fotbollen kan bli en möjlighet för dem – deras biljett ut ur Afrikas fattigdom. Så som det blev för Mohammed Abubakari.

Hans namn är känt i det fotbollstokiga Ghana. Han har gjort en handfull landskamper och de flesta som är intresserade vet att han spelar i Sverige.

I dag tillhör 32-årige Mohammed Abubakari Helsingborgs IF i superettan, och en del av pengarna han tjänar som proffs slussar han vidare till den här fotbollsklubben Mahif Academy i hemstaden Kumasi, Ghanas näst största stad. Just till det lag där han själv som sjuåring inledde sin karriär.

På den tiden hette klubben Top Rankers. I dag heter den Mahif Academy, en förkortning av Mohammed Abubakari Helsingborgs IF. När Top Rankers hotades av nedläggning gick Abubakari in med pengar. Samtidigt såg han till att den fick nytt namn för att visa solidaritet med och hjärta för sin nya förening i Sverige.

- Jag kunde inte bara se klubben försvinna. Den är viktig för så många ungdomar. Jag ville ge något tillbaka. Det här blev mitt sätt, säger han.

I hans frånvaro är det systern Zainab Abubakari som leder det praktiska arbetet med klubben, med god hjälp av deras bror, Bryan. Mohammed själv får ständiga uppdateringar om hur allting fungerar, och bidrar med kunskap och pengar.

Som tonåring hamnade Mohammed Abubakari i det nederländska storlaget Feyenoords akademi i Ghana. Sedan följde en proffskarriär i Europa. Nederländerna, Grekland och Sverige. Han har spelat i Åtvidabergs FF och BK Häcken innan han inför den här säsongen värvades till storsatsande Helsingborgs IF.

- Vi är Sveriges bästa lag, utbrast han sedan landslagskaptenen Andreas Granqvist värvats och lokalkonkurrenten Landskrona Bois besegrats med 2-0.

Ett fyrtiotal unga killar är anslutna till akademin i Ghana. De är uppdelade på tre lag. Ett för tolv-, ett för femton- och ett för sjuttonåringar. De kommer från olika håll i landet och när de är i Kumasi och tränar, eller spelar match, övernattar de i ett hus som Mohammed Abubakari och familjen äger.

Han berättar att ett par av killarna är så bra att de har slussats vidare till klubbar högre upp i seriesystemet i Ghana. En av dem spelar nu för ett lag i högstaligan, Liberty Professionals, i huvudstaden Accra.

- Det är naturligtvis viktigt att vi kan få några spelare som är så bra att vi kan sälja dem vidare till större klubbar och få in pengar till akademin, säger han.

Även om målsättningen är att producera spelare som kan bli så bra att de värvas till europeiska ligor är inte detta det huvudsakliga ändamålet med klubben.

- Nej, det viktigaste är att vi kan ge grabbarna möjligheter till skola och utbildning. Det är det allra viktigaste för att ta sig ur fattigdomen, säger han.

Mohammed Abubakaris engagemang i klubben är förhållandevis nytt. Men han skissar på planer för framtiden. En av tankarna är att kunna anställa en lärare som tar hand om spelarna efter träning. Han poängterar gång på gång vikten av utbildning, av skola.

Huset som han äger utanför Kumasi vill han bygga om så att det kan bli ett internat för de unga grabbarna.

Utrymmen finns och sakta men säkert möbleras huset. I ett rum har nyligen stora soffgrupper placerats. Några av de stora sofforna kommer från Sverige. Det är ett samlingsrum där pojkarna kan umgås mellan matcher och träningar, prata, spela tv-spel eller titta på tv. Sängar är inte på plats än, men Bryan Abubakari berättar att de hyr in madrasser varje gång som spelarna övernattar där.

Än så länge är allting i sin linda. Planen där Mahif Academy tränar är en kommunal grusplan som klubben kan använda utan kostnad. Träning på gräs är ännu bara en dröm. En del av spelarna har riktiga fotbollsskor, några har en vänstersko av ett märke och en högersko av ett annat. Hos andra har ovanlädret spruckit.

- Det här är grabbar som inte skulle ha fått någon chans om inte laget fanns, säger Zainab Abubakari.

När den afrikanska kvällen kommer - himlen mörknar och ett tropiskt oväder är på väg in över Kumasi - avslutar tränaren Moussa Mohammed kvällens övningar. Några av de yngsta fortsätter att kicka boll trots att vinden tar i och blixtar flammar vid horisonten.

Innan regnet vräker ned och förvandlar planen till en sjö har spelarna samlats kring tränaren, som ger dem råd och kommenterar deras insats för dagen. De lyssnar. Alla har de spelat fotboll sedan barnsben. Glädjen över att de fått möjlighet att spela för klubben lyser om dem.

Mohammed Abubakari är deras skyddshelgon, men också deras idol. Även om de spelar i röda HIF-tröjor ligger deras ambitioner en bra bit över superettan.

- Jag skulle vilja spela i Real Madrid, säger 17-årige Muntari Tahiri, medan Kariem Salam säger Bayern München och Afram Emmanuel Chelsea.

Det är drömmar i kombination med hårt arbete som man bygger framtiden på. Och, som Mohammed Abubakari ständigt påpekar, utbildning.

Han lägger inte sin proffslön på snabba och dyra bilar, som så många andra unga fotbollsspelare. Han vill ge tillbaka till sitt land och sitt folk, och han vet var behoven finns. Förutom att han startat en fotbollsakademi så bidrar han med pengar till ett hem för föräldralösa barn i Mampong, några mil nordost om Kumasi.

- Jag kan inte göra allt, men jag kan göra något och det jag kan, det vill jag göra, säger han.

Mampong Babies’ Home tar hand om barn som förlorat sin mamma under, eller alldeles efter, förlossningen. Barnen är ofta väldigt svaga. De stannar på hemmet under några år tills de kan slussas tillbaka till familjen som ofta lever under svåra förhållanden.

- Vi är mycket tacksamma för den hjälp vi får av organisationer och enskilda bidragsgivare, säger Hanna Ennin, som leder verksamheten vid barnhemmet.

Mohammed Abubakari är noga med att poängtera att det allra viktigaste just nu, det är ändå att ta HIF tillbaka till allsvenskan. Det är det som är hans jobb och hans åtaganden i Ghana hänger på hur bra han sköter sig i Sverige.

Någon dag efter att han utnämnt HIF till Sveriges bästa fotbollslag förlorade man i Svenska Cupen mot Eskilsminne. Dock deltog Mohammed Abubakari inte själv i den matchen.
 

Etiketter: ghana

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln