Där Ann-Louise Hanson växte upp

När nu folkparken Sommarlust i Kristianstad jämnats med marken kan det vara läge att publicera texten om just Sommarlust som utgör bokstaven S i boken Brokiga blad ur Kristianstads historia. Boken går att köpa via mig eller konstnären Börje Berglund.
Håll till godo!Arbetarekommunen i Kristianstad var 1890 först i landet med Folkets Hus, men när det gällde Folkets Park hann de privata intressena kuppartat före och först 1943 tog arbetarrörelsen över Sommarlust och förvandlade den till en ”riktig” Folkets Park.

Då hade Sommarlust hunnit hysa Kristianstadsutställningen 1939 några soliga sommarveckor innan världskriget bröt ut. Industri- och hantverksmässa. En restaurang för 1200 ätande servades av 250 personer. Öl tappades upp ur ett 2,5 meter stort fat och Finlandsbryggeriet hade skänkt tunnor till bord och stolar. 400.000 besökare kom, drack och joddlade till Hakon Swärds musik.

Sommarlust var genom åren ändhållplats för förstamajtågen med flaggor, blåsmusik och politiker i talarstolen. Legendariske folkparkschefen Folke Isaksson tror till och med att Olof Palme, i konkurrens med ett imponerande artistuppbåd, stod för parkens publikrekord, som inte ens Mike Landon, ”Little Joe” Cartwright, kunde skjuta i sank.

Här har Sveriges schlagerdrottning, Ann-Louise Hanson, vuxit upp. På scenen har de varit allihop: Paul Anka, John Mayall, The Who, Manfred Mann, Josephine Baker, Miriam Makeba, Eartha Kitt, Bill Haley, Wanda Jackson, Jayne Mansfield… Lill-Babs, Hasseåtage, Tommy Körberg, Lill Lindfors, Björn Skifs, Snoddas Nordgren… och många till. Hit kom Pekingoperan och på Måndagskul med Sigvard Wallenberg kunde det komma 2-3 000 personer en måndagskväll. Inte bara den där gången då en två meter lång rysk strippa intog scenen.

När unge reportern, senare tennisoraklet, Björn Hellberg för Kristianstadsbladet skulle intervjua sexbomben Jayne Mansfield backstage efter uppträdandet på Sommarlust fick han tunghäfta. Det lär vara enda gången.

Sällskapsdansen, det som populärt kallas kasedans, har varit ett signum för Sommarlust genom alla åren. Folke Isaksson blev odödlig den där kvällen då Lasse Stefans skulle spela upp till dans och s:en tog slut till ljustavlan vid entrén. Han satte ett z:a på slutet och gav hela Sverige Lasse Stefanz, med det z:a som blev stilbildande i dansbandsvärlden.

1906 öppnade Åhus Folkets Park. En sommarpark som samlade stora skaror med sina popkonserter, från Orup till Chuck Berry. Åhusparken var också en nöjespark med tombolor och karuseller och en världsberömd berg- och dalbana. Det sägs att de som åkte i berg- och dalbanan hade så roligt och skrek så högt att grannarna upplevde det som en sanitär olägenhet.

Parkföreståndare Gotthard Lindeman (i tolkning av Hasse Alfredson) från Åhus kallades in av Tage Danielson för att stå till svars för detta i en klassisk Lindemansketch.

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln