Gå över gränsen

Gränsövergången vid Medyka, mellan Ukraina och Polen. Gränsövergången vid Medyka, mellan Ukraina och Polen.

För en dryg vecka sedan kom vi till gränsstationen mellan Ukraina och Polen, strax före klockan fyra på eftermiddagen, efter några trevliga timmar i den vackra staden Lviv, där vi lunchat och shoppat.
Jag köpte en stor handvävd matta i grönt, rött, gult och orange, av en gumma på torget. Den kostade 4500 ukrainska rubler. Jag prutade ned den till 4000 och när hon sade OK så räknade jag upp pengarna och gav henne 5000.

Matematik har aldrig varit mitt huvudämne.

Däremot kunde jag i lugn och ro och 28-gradig värme med en nedåtgående sol rakt i fejset räkna timmarna tills vi hade passerat gränsen. Efter två timmar räknade jag också bilarna i kön framför oss. Vår plats var då 111.
Kvart i två på natten hade vi fått våra pass stämplade och den svenska texten på bilens registreringsbevis vederbörligen examinerat. Vi kunde fortsätta in i unionen och genom Polen, efter närmare tio timmar. Samlingen av bulgariskt, rumänskt, ukrainskt och moldaviskt vin i bakluckan var intakt.

I går var det tumult vid just den här gränsposteringen. Förre presidenten i Georgien, Mikheil Saakashvili, hade tillsammans med oppositionspolitikern Julia Timoshenko och med stöd av en större folkmassa forcerat gränsen, utan att vänta på sin tur.
BBC berättar hur Saakashvili och hans entourage olagligen tog sig in i Ukraina och vidare mot Lviv. En handfull gränsvakter skadades i handgemäng.

- Vi praktiskt taget bars in av folkmassan, säger han till BBC.

Mikheil Saakashvili är numera statslös. Han utsågs av den sittande presidenten Porosjenko till guvernör i Odessa vid Svarta Havet för några år sedan, men så blev de båda herrarna ovänner – enligt Saakashvili på grund av Porosjenkos försök att hindra den nye guvernörens försök att röja upp i korruptionen.

Han fråntogs sitt ukrainska medborgarskap som han tidigare fått för att kunna utöva sin tjänst, och eftersom han lämnade sitt georgiska medborgarskap då han blev ukrainare, är han statslös.
Nu lär han vara i Lviv för att kräva sitt ukrainska medborgarskap tillbaka. Till Georgien kan han inte återvända. Det kan han nog inte räkna med.

Etiketter: georgien, ukraina

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Per » Gränslöst:  ”Hej du, Jaha, då var du i Amsterdam. Hoppas allt är väl och hälsa Jullan. Ps Lot..”

  • Veronica RA » Sigge - the eurotrotter:  ”Härligt! Ta väl hand om Sigge och lycka till därborta Tell!”

  • Sven Rosborn » Vart tog Blåtand vägen?:  ”Boken ligger i skrivande stund (2021-01-17) layoutad och färdig för tryckning i ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln