Bland de lärda i Cambridge

Att slinka in på rätt pub när man är ute och reser. Det är en konst. I Cambridge lär finnas 120 pubar. Jag dök, oförberedd och törstig, in på The Eagle, mitt i city, när jag stannade till i stan under en motorcykeltur i Midlands i maj 2008.
The Eagle visade sig vara alldeles rätt pub. Det var till och med en av Cambridges mer världsliga sevärdheter och betydligt roligare än alla gamla stenhus, katedraler och universitetsbyggnader. Mitt emot puben ligger Cambridges äldsta hus, från 1000-talet. Jag minns inte att jag såg det.
The Eagle byggdes så sent som 1667.
Jag slog mig ned i ett av rummen och förvånades över det annorlunda smyckade innertaket. Här samlades RAF-piloterna mellan uppdragen under the Battle of Britain, eller på någon dödsbringande bombmission över Tyskland. I taket hade de gjort sig odödliga och bränt in namn, sitt eget eller Spitfirens, eller numret på skvadronen, med cigaretten, tändaren eller ett stearinljus.
Här samlades de överlevande och drack.
Det var också här som hemligheten bakom livet avslöjades 1953 då två forskare från något av stans universitet höll presskonferens och berättade vad DNA-spiralen var och hur den såg ut.
Jag fascinerades av en medelålders tunnhårig man som, helt okonstlat, kom in och lågmält beställde en pint lager, slog sig ned några bord ifrån mig, vek ned kragen från överrocken, satte ölen på bordet och en tygkasse bredvid sig. När kassen gled upp skymtade jag en behå.
Vi drack våra pints under meditativa former. Han tänkte på sitt och jag också. Vi stördes bara av en grupp kinesiska turister som under knappt trettio sekunder knuffade sig igenom lokalen, pekade i taket, gestikulerade och sade nått om DNA, innan de var borta igen.
Tiotalet år tidigare upplevde jag en Spitfire och en Messerschmidt ME109 lågsniffa över fältet och flygmuseet i Duxford en bit utanför stan. Här spelades stora delar av den klassiska filmen Slaget om Storbritannien in. En av hangarerna, som överlevt kriget flög i luften under filmandet och det sägs att det gick åt mer ammunition under filminspelningen än vad det gjorde under hela det riktiga slaget om Storbritannien.

Etiketter: england storbritannien

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln