En onsdag i Odense

Jag for till Odense på Fyn en onsdag för några dagar sen. För att titta på en gräsmatta.
En gräsyta på några hundra kvadratmeter.
Unik i Norden.
Här på Assistanskyrkogården ska nämligen Odense kommun tillsammans med föreningen Forn Sidr anlägga en officiell begravningsplats för de asatroende i Danmark.
Aderton stenar i en skeppssättning, lagom höga, kantiga och obekväma för att inte bli samlingsplats för byns ledighetskommitterade.
Odense kommun satsar runt 150 000 danska kronor i projektet och Sören Fisker, som inte bara är asatroende utan också vice ordförande i Forn Sidr, tror att det handlar om att kommunen vill visa sig toleranta och öppna emot andra former av religion än bara den danska folkkyrkan.
Sören Fisker framhåller att asatron i sig är en mycket tolerant religion, egentligen bara ett sätt att leva där etik och moral är ledstjärnorna.
- Hur var och en sedan vill utöva sin religion är upp till dem, säger han.
Det viktiga, menar han, är att religionen inte består av pekpinnar utan förmedlar en positiv känsla. Inga påvar, präster eller munkar. Inget helvete för den som syndar. De dödas eftermälen ska vara ljusa.
I Sverige tog nynazister och vit maktmusiker över symbolerna från asatron under 1980- och 90-talen. Tors Hammare stod för någonting helt annat än religion. Så blev det inte i Danmark.
Där nu Odens egen stad, namnet Odense kommer av Odens Vi, Odens helgedom, går i bräschen för att också dagens moderna individer ska avsluta livet och finna ro på samma sätt som sina anfädrar gjorde för tusen år sedan.
Denna onsdag ( = Odens dag) visar sig Odens egen helgedom från sin bästa sida. Jag hygger mig, nyder en Albani Classic på Biograf-Caféet i solen och flanerar sedan gågatan ned mot järnvägsstationen för hemfärd.

Etiketter: danmark

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • John silver » Nya Sassnitzfärjan från Ystad:  ”Bra linje har åkt många gånger på 70 talet och framåt till rygen och vidare till..”

  • Lars Aldman » I andras spår:  ”Tack P-E!! Vi bugar och bockar, rörda av dina härliga omdömen!!”

  • Ann-Louise Strandahl » Hur gick det för Bobby McGee?:  ”Vi körde highway 1 för några år sedan och jag känner igen mig lite grann av plat..”

  • Magnus Sjöholm » Vamos a Argentina:  ”Underbart! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln