Friterade räkor i kyrkan

Jag har hamnat på många märkliga krogar genom åren. Jag minns källarsyltan i Oviedo i Asturien där man hällde ut  bottenslammet från cidern direkt på golvet, plaskplask, de blindas restaurang i Berlin, trerätters middag i totalt kolmörker, och svartklubben i det kommunistiska Prag där vi lyckades fylla en bulgarisk politruk med svindyr rysk champagne.
Men priset tar nog den kinesiska buffetrestaurangen Wokmania i Derby ändå.
Restaurangen är inhyst i St.Werburgh’s Church, en helt vanlig engelsk kyrka i sten med klocktorn från 1600-talet och gravstenar på gården.

Precis innanför dörrarna finns baren! Och det är inte bara nattvardsvinet som serveras. Tappkranarna för Guinness, Stella Artois och Carlsberg finns där och hyllorna bågnar av både Absolut, Gordons och ett antal olika sorters maltwhisky.
Det är en märklig känsla att stiga innanför glasdörrarna i entrén och stå inför en hybrid av kyrka och krog. Att beställa ett glas vin och slå sig ned i väntan på bordsplacering. Det är svindlande högt i tak, ljuset strilar genom mosaikfönstren och trots att inredningen i princip rensats ut och ersatts av stolar och bord med vita dukar är det fortfarande mer kyrka än krog.

Kyrkans högra sidoskepp har byggts in och där innanför ligger köket.
I kyrkans mitt står buffén med kinesisk plockmat. Den känns malplacerad. Både rent fysiskt och definitivt kulinariskt. Friterade räkor och bläckfisk, strimlat kött och sötsura såser, varvade med starkare. Några stora bingar ris.
Längst fram i kyrkan står efterrättsbuffén. På altartavlan syns Jesus med två fingrar i luften och framför honom har två av lärjungarna satt sig till bords. Jesus håller ett fat i handen och ska just till att servera sina vänner. En passande bild som ännu mer förvirrar besökaren.
Jag sitter länge och sippar på mitt vin. Det är första gången sedan nattvarden vid konfirmationen i Mariakyrkan i Helsingborg för 38 år sedan som jag dricker vin i kyrkan.

Att St.Werburghs Church blev en krog är ingen händelse så där utan vidare. 1989 gav församlingen upp. Det skulle kosta för mycket att renovera kyrkan (taket ruttnade). Den stod tom till 1995 då några affärsmän försökte sig på att göra om den till butik. Det höll ett år. Sedan stod den tom igen tills den köptes av en driftig arkitekt som insåg att det fanns en resurs i alla gamla kyrkor som bommades igen. Han lär själv ha sitt kontor i en gammal kyrkobyggnad. Franchisekedjan Wokmania slog till och för drygt elva miljoner kronor förvandlades kyrkan till buffetresturang.
Viss försiktighet iakttogs. Kyrkan är kulturskyddad och yttre förändringar fick inte genomföras. Därför är det bara en vipp-skylt utanför på gatan som berättar att det handlar mer om lekamlig än andlig spis innanför glasdörrarna.
Några protester har jag heller inte lyckats hitta mot omvandlingen och det enda negativa för premiärbesökarna i februari i år var kylan som svepte genom kyrkan varje gång porten slogs upp för nya hungriga lunchgäster.

Etiketter: england

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln